Website Logo

Miért érdemes művészeti iskolába íratni a gyereket?

2016-09-07

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy mi fán terem az alapfokú művészeti iskola, és miért lehet előnyös különféle tanfolyamok helyett beíratni ide a gyereket. Sokan keverik a nappali tagozatos művészeti iskolákkal, mások pedig azt gondolják, hogy ebből a műfajból csak a zeneiskola létezik.

f9db3-zeneiskola

A kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola fotója

Az igazság pedig az, hogy a zeneiskola is az alapfokú művészeti iskolák egyik fajtája. Azonban mást is tanulhatunk itt, például ipar-és képzőművészetet, színjátszást, klasszikus balettet, néptáncot, társastáncot, modern-vagy kortárs táncot.



51487-tarsastanc

A Szilver Táncsportegyesület és Alapfokú Művészeti Iskola fotója, Szentes

Hetente 4×45 percben zajlanak az órák, különféle megosztásban. A színjátszók és a képzőművészek szívesebben találkoznak heti egy alkalommal, mert így tudják jobban kihasználni az idők. A táncosok a 90 perces, heti két alkalmat preferálják.

276a7-taltos-ami
Táltos Alapfokú Művészeti Iskola, Szentgál

Minden hatodik életévét betöltött és iskolába járó (tehát OM azonosítóval rendelkező) gyermek vehet részt államilag támogatott művészetiskolai képzésben középiskolai tanulmányai végéig. Általában a szülői hozzájárulás egy iskolai félévre ezekben az iskolákban mindössze akkora összeg, amennyit egy hónapra fizetünk ki a normál tanfolyamokon. Aki szociálisan hátrányos helyzetű vagy tartósan beteg, és erről a jegyzőtől igazolást hoz, díjtalanul veheti igénybe  ezt az oktatást. Előnye még az itteni képzésnek, hogy kizárólag diplomás pedagógus tarthatja, aki ugyanúgy továbbképzésekre jár, minősítésen és tanfelügyeleti ellenőrzésen vesz részt, mint a nappali tagozatos iskolák tanárai.

A művészeti iskolában a tanév végén bizonyítványt kapnak a tanulók, amit később sikeresen használhatnak fel a továbbtanulásban is, ha művészi pályát választanak, még külföldön is. Több iskolában elfogadják a tánctagozaton végzett munka igazolását a heti öt testnevelés órából kettő teljesítésére.

e023a-csoport
Grácia Alapfokú Művészeti Iskola, Győr – Fotó: Csobay Dániel

Ésszerű tehát átgondolni, ha művészeti kört vagy tanfolyamot keresünk a gyereknek délutánra, hogy hová íratjuk be. Az alapfokú művészeti iskolákba nem jelentkezhetünk az egész tanév folyamán, csak szeptember hónapban, ezért figyeljünk oda a meghirdetett időpontokra, hogy ne szalasszuk el a lehetőséget, legyen idő kipróbálni és beiratkozni!

25164-riasplakat2
Grácia Alapfokú Művészeti Iskola, Győr – Fotó: Csobay Dániel

Gellért Tünde

Vissza a bejegyzesek listájához.