Website Logo

Gyakran ismételt kérdések

Beiratkozás

1. Mikor és hol lehet beiratkozni?
Győrben, a  Kölcsey Általános Iskolában 2020. szeptember 18-án, pénteken 18 órától, valamint a szeptemberi óráinkon kitöltött beiratkozási lap leadásával és az első féléves szülői hozzájárulás (10.000,- Ft) vagy tandíj (30.000,- Ft) befizetésével. Budapesten a Don Bosco Katholikus Általános Iskolában.

2. Meddig lehet beiratkozni?
2020. szeptember 29-ig. Év közben csak indokolt esetben, igazgatói engedéllyel, ugyanis október elsejéig le kell jelentenünk a teljes élétszámot a Magyar Államkincstárnak, és a félév további részében már csak tandíjjal tudunk felvenni növendéket.

3. Meg lehet-e nézni beiratkozás előtt egy órát?
A szülő megnézheti, de gyermeknek ki is kell próbálnia, hiszen más nézni és csinálni.

4. Van-e korhatár a beiratkozáshoz?
Igen, mivel ez alapfokú művészet iskolai képzés, ovisok nem iratkozhatnak be, a betöltött hatodik életév és általános iskolai első osztály az alsó korhatár, a felső pedig az utolsó középiskolai év (ha valaki a 19. életévét tölti, és középiskolába jár, akkor a beiratkozási lap mellé egy iskolalátogatási igazolást is kell hoznia). Ovisoknak tanfolyamaink természetesen vannak, erről bővebbet a Hírek, aktuálitások oldalon talál (főoldal)!

5. Miért kell ráírni a beiratkozási lapra, hogy jár-e másik művészeti iskolába a gyerek?
Azért, mert egy gyermek csak egy művészeti iskolai képzésre kaphat állami támogatást. Így mindkét iskola beiratkozási lapján meg kell jelölni azt az iskolát, ahol a szülő igénybe veszi az állami támogatást, és a másikat, ahol tandíjat fizet. Mivel az elektronikus rendszerben ezeket az adatokat rögzíteni kell (KIR), azonnal kiderül, ha mindkét iskolát tandíjmentesnek jelölt meg a szülő, mert a rendszer nem enged kettőt bevinni. Ha valaki ugyanabban az iskolában iratkozik be kétféle művészeti képzésre (például táncra és képzőművészetire), az egyik ebből sajnos tandíjas oktatás lesz ugyanúgy, mintha két művészeti iskolában tanulna.

Befizetés

1. Miért kell tandíjat fizetni?
Azért, mert ugyanaz a gyermek csak egy művészeti képzésre kaphat állami támogatást, illetve a középiskola befejezése után már csak tandíjasan kaphat oktatást. A tandíj iskolánkban jelenleg: 30.000,- Ft/félév. 

2. Mennyit kell félévi hozzájárulásként fizetni?
Mindössze 10.000,- Ft-ot. Versenyzőknek 20.000,- Ft-ot.

3. Milyen esetben nem kell egyáltalán fizetni?
Tartósan beteg gyermek és hátrányos szociális helyzetben élők esetében (ehhez szükséges a jegyzői igazolás vagy annak másolata).

4. Nagycsaládosok és gyermeküket egyedül nevelők kaphatnak-e engedményt?
Sajnos a fennálló hivatalos rendelkezések szerint nem.

5. Több testvér beiratkozása esetén jár-e kedvezmény?
Sajnos a fennálló hivatalos rendelkezések szerint nem.

6. Miért fizetnek többet az ovisok és kevesebbet az iskolások, holott az iskolások dupla annyit táncolnak?
Az iskolások művészeti képzése államilag támogatott, az ovisoké nem.

Tanév rendje

1. Bent lehet-e a szülő az órán?
Ahogy a gyermek nappali iskolájában, úgy itt sem lehet bent a szülő az órákon. Azonban félévkor bemutató órát nézhet meg, tanév végén pedig vizsgaelőadást láthat.

2. Mikor van a bemutató óra és a vizsgaelőadás?
A szülőknek szánt bemutató óra az első félév végén, január második felében tekinthető meg (erről a szaktanár ad majd tájékoztatást), a vizsgaelőadásra a tanév végén, általában június első hetében kerül sor.

3. Járhat-e az iskolással az ovis kistestvér is órára?
Nem, mivel ez művészeti iskola, ezért csak általános és középiskolások járhatnak. A kicsi számára ovis tanfolyamaink vannak, erről bővebben a Hírek, aktuálitások oldalon (főoldal) !

4. Hány fős osztálylétszámok vannak ebben az iskolában?
A rendeletek szerint a minimális osztálylétszám 10 fő lehet, a maximális 24 fő. Átlagosan 15 tanulónk van egy-egy osztályunkban.

5. Kell-e járni hetente mindkét alkalommal, vagy elég csak egyszer jönni?
A művészeti iskolai képzés heti kétszer 90 percet jelent.

6. Milyen végzettségű tanár tartja az órákat?
Tánc tagozatunkon: a Magyar Táncművészeti Főiskolán/Egyetemen végzett, diplomás táncpedagógus, képzőművészeti tagozatunkon: rajz szakos tanár, színjátszóinknál: drámapedagógiai egyetemi kiegészítő képzést vagy egyetemi mesterképzést végzett pedagógus.

7. Milyen öltözékben jöjjön a gyerek táncórára?
Bármilyen kényelmes öltözékben, amiben jól érzi magát, és nem akadályozza semmilyen holmi a mozgásban. Nem kötelező a balett cipő viselete, egy vastag zokni is megteszi, de vastag talpú (mint például az oviban a benti cipő volt) lábbelit nem tudunk használni tánc közben.

8. Vannak-e az iskolának nyári táborai?
Mind a győri, mind a budapesti tánc osztályaink tanulói részt vehetnek a nyáron edzőtáborainkban. Ezek bejáró, napközis táborok, érdeklődni a szaktanároknál kell a részletek felől.

9. Hogyan lehet versenyző a gyerek?
Minden évben kizárólag szeptember 30-ig lehet jelentkezni, ha valaki versenyző szeretne lenni Győrben Gellért Tündénél (20/9367788), Budapesten Bogáti Fanninál (20/3257677). Aki még nem tudja, hogy bírni fogja-e az intenzívebb terhelést, ajánlott eljönni a nyári edzőtáborba, ahol a jelenlegi versenyzők együtt tanulnak, játszanak az érdeklődőkkel, így már barátokra is szert tesznek, ami megkönnyíti a döntést.